FAQ - Spørsmål og svar:
På denne siden kan du få svar på de mest vanlige spørsmålene relatert til laserbehandling
Hvordan fungerer laserterapi ?
Kortfattet kan man si at laserbehandling påvirker det lokale immunforsvaret, sirkulasjon i blodet og lymfer, ernæringsomsetning i cellene og utskillelse av forskjellige stoffer; eks endorfiner og prostaglandiner som blant annet påvirker smertetilstanden.
Laserstrålen kan gi en stimulerende effekt og normaliserende effekt. Laserbehandling setter ofte igang helingsprosesser, og innebærer fremst en hjelp til selvhjelp. Ulike lasertyper påvirker vevet og celler på ulikt vis. Hva som kan behandles kommer derfor an på hvilke laser-typer en terapeut har tilgang til.
Hva er sjansen for å bli bra ?
Ingen reagerer likt på laserbehandling. Noen har gått med et problem i mange år, og ingen har samme problem og heller ikke samme høyde eller vekt, noen har en fast og tett vevstype, mens andre har en løsere vevstype. Noen reagerer nesten omgående, mens andre behøver flere behandlinger. Man regner med at omtrent 75-90% blir helt bra, eller mye bedre, men det forutsetter at man har lasere nok til å kunne forandre behandlingene etterhvert som tilstanden endrer seg.
Gjør det vondt ?
Laserbehandling er avslappende og mange sovner. Økt smerte kan oppleves fra 6 til 24 timer etter at en behandling er ferdig. Ved en langvarig tilstand kan det hende at smertene øker etter flere behandlinger. DETTE ER IKKE FARLIG - det går over på enten noen timer eller dager. ØKT SMERTE (som er forbigående) skyldes at laserlyset har satt i gang helingsprosessen.
Ikke alle opplever økt smertetilstand, så det er ingen regel at alle får økte smerter for å bli bedre eller helt bra. I de tilfellene hvor økt smerte uteblir er erfaringen at det trengs flere behandlinger i forhold til de tilfeller hvor økt smerte opptrer raskt.
Det kan også være tilfeller hvor man føler seg bedre etter noen behandlinger, for så og oppleve økt smerte som er forbigående.
Hvor ofte skal man behandle ?
Man behandler oftere til å begynne med, og deretter mindre hyppig når helingen har kommet igang. Kroniske problemer krever ofte flere behandlinger enn akutte. Pasienter som ikke bor i området og dermed har problemer med å besøke klinikken ofte, kan behandles i en uke med opptil to doser per dag avhengig av tilstanden. Dette er heller ikke alltid nok, og det er da mulig å repetere laserbehandlingene etter en eller to måneder.
HELINGSPROSESSEN foregår hele tiden etter at man har gjennomgått behandlingen og fått i gang prosessen.
Finnes det noen risiko forbundet med laserbehandling ?
Laser brukt av kvalifiserte terapeuter er helt ufarlig. Laser kan ikke skade fostere eller vitale organer i kroppen. Det kan heller ikke f orårsake kreft eller forverre kreft. LASERKLINIKKEN behandler til opplysning ikke kreft.
Går laserlyset tvers igjennom kroppen ?
Det finnes ingen eksakt grense for inntrenging av laserlyset. Laserlyset spres i alle retninger og absorberes i vevet. Lysstyrken blir svakere desto lengere fra treffpunktet i dybden man kommer. Virkningsdypet beror på flere ulike faktorer; laserens bølgelengde, vevstype (hud og fettvev er mer transparente enn muskelvev som er svært blodrikt), pigmentering og smuss. Laserlys går også igjennom ben. Når laserlyset treffer huden flytter blodet seg ut til sidene, hvorpå et område blir mer blodfritt, og dermed øker laserens inntrenging markant. Andre faktor som spiller in er; laserens utgangseffekt om den er superpulset eller ikke, laserens tekniske utforming og behandlingsteknikken.
Lokalbehandling dvs systembehandling; lokalbehandling betyr at man behandler direkte på det sted der problemet sitter. Systembehandling innebærer at behandlingen skjer på avstand fra problemstedet.
Laserpunktur (akupunktur med laser)
Akupunktur med laser er en steril og smertefri metode. Både laserpunktur og nåleakupunktur påvirker akupunkturpunktene i kroppen, men med laserpunktur kan akupunkturvirkningen bli sterkere.
LASER - en av laserne - kan brukes som en bedre erstatning for moxa behandling.
Moxa er kjent fra akupunkturen, tibetansk og kinesisk medisin. Med laser blir dette mere preisit og nøyaktig. En annen fordel med dette er at man kan behandle mange punkter på en gang. Se referanser for resultater ved bruk av slik behandling (11 år gammel ryggplage, og 50 år gammel hodepine).
Reaksjoner på behandling ?
Det hender at smerter forsvinner nesten umiddelbart etter behandling. Det er vesentlig at den skadede del (eks en inflammert sene) ikke overbelastes. Området må få tid til å leges, smerten som har forsvunnet gir anledning til en helingsprosess. Laseren kan virke smertelindrende, noe som kan føre til at man ikke merker at man overbelaster sener, muskler eller ledd. vær derfor forsiktig med smerteområdet i den første perioden etter behandling.